Kataloog

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Eppendorfi auhind noorele eurooplasele

Investigators 2024 läheb Clemens Plaschkale, Austria

Hamburg, 28. juuni 2024
Hamburgi bioteaduste ettevõte Eppendorf SE annab tänavu 29. korda välja oma maineka teaduspreemia. Sõltumatu žürii, mille esimees on prof Laura Machesky (Cambridge, Ühendkuningriik), valis Eppendorfi noorte Euroopa teadlaste auhinna 2024 võitjaks dr Clemens Plaschka (IMP - Institute of Molecular Pathology, Viin, Austria).
Clemens Plaschka, sündinud 1989. aastal, saab 20 000 euro suuruse auhinna oma uurimistöö eest molekulaarsete masinate kohta, mis toodavad ja ekspordivad messenger RNA-d. Auhind antakse tunnustuseks tema murranguliste avastuste eest, mis paljastavad
mRNA tootmise ja küpsemise mehhanisme. MRNA tootmises osalevad mitmed keerulised rakumasinad, mis töötlevad ja kontrollivad mRNA küpsemist ja võimalikku eksporti tuumast tsütoplasmasse.

"Plaschka struktuurilised ja mehhanistilised uuringud on andnud fundamentaalse ülevaate sellest, kuidas rakud geenid ekspresseerivad, ning tema töö mõjutab inimhaigusi, mille puhul tekivad mutatsioonid põhilistes mRNA töötlemise masinates," ütles žürii.

Clemens Plaschka: "Mul on väga hea meel saada Eppendorfi auhind Euroopa noorte uurijate 2024. aasta auhind. See auhind on eriline tunnustus meie kõrgelt motiveeritud uurimisrühmale, kelle jõupingutused on selle võimalikuks teinud. Samuti olen väga tänulik IMP ja Boehringer Ingelheimi,
ERC, meie kolleegide Viini biokeskuses ja väljaspool seda ning minu perekonna suurepärase toetuse eest. Auhinnaga tunnustatakse meie panust inimese mRNA moodustumise struktuurimehhanismide paljastamisse. Paljud küsimused on siiski veel vastuseta. Lähiaastatel loodame veelgi paremini mõista molekulaarseid protsesse, mis reguleerivad mRNA moodustumist ja hävitamist."Lisaks Eppendorfi auhinna 2024 võitjale tunnustati ka kahte finalisti.
Irma Querques, Viini ülikooli Max Perutzi laboratooriumide dotsent ja rühmajuht, saab auhinna oma töö eest uute strateegiate väljatöötamisel transposoonide abil toimuva geneetilise manipulatsiooni jaoks ja CRISPR-ga seotud transposioonide struktuurilise aluse avastamise eest. "Querques' töö ei anna mitte ainult uusi mehaanilisi teadmisi selle kohta, kuidas need liikuvad üksused võimaldavad kohaspetsiifilist sisestamist, vaid ka uusi programmeeritavaid strateegiaid sihipäraseks geneetiliseks muundamiseks," ütles žürii.
Phong Nguyen, Hubrecht Institute'i postdoc Utrechtis, saab auhinna oma uurimistöö eest südame regenereerimise molekulaarsete ja rakumehhanismide kohta. Ta avastas molekulaarsete sündmuste üksikasjaliku järjestuse, mis kontrollib südamelihase struktuurielementide lagunemist ja taastamist, võimaldades rakkude paljunemist ja funktsionaalset integreerumist tagasi vigastatud südamesse. Žürii märkis, et tema avastus annab põhilise ülevaate kudede taastumise bioloogiast ja pakub uusi sihtmärke tulevaste ravimeetodite jaoks südamekahjustuste puhul.

Auhinnatseremoonia toimus 27. juunil 2024 Euroopa Molekulaarbioloogia Laboratooriumi (EMBL) täiendkoolituskeskuses Heidelbergis.

Lisateavet Eppendorfi noorte Euroopa teadlaste auhinna taotlemise viiside, valikukriteeriumide ja varasemate võitjate kohta leiate aadressil www.eppendorf.com/award.

1995. aastal algatatud Eppendorf Award for Young European Investigators auhinnaga tunnustab
Eppendorf SE silmapaistvat teadustööd biomeditsiini valdkonnas ja toetab kuni 35-aastaseid noori teadlasi Euroopas. Eppendorf auhind antakse välja koostöös teadusajakirjaga Nature.
auhinna üle otsustab sõltumatu žürii, kuhu kuuluvad Laura Machesky (University of
Cambridge, UK), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science, Cambridge,
UK), Madeline Lancaster (MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, UK), Ben Lehner
((Wellcome Sanger Institute, Cambridge, UK; Center for Genomic Regulation PRBB, Barcelona,
Hispaania), Stefan Raunser (Max Plancki Molekulaarfüsioloogia Instituut, Dortmund) ja
Michael Sixt (Austria Teadus- ja Tehnoloogiainstituut ISTA, Klosterneuburg, Austria).

Veel uudiseid

Bioprotsessi arendamisel on andmed edu võti.
On vaja mõista, millised kriitili...

Tõhus koostoime käsitsi ja automatiseeritud pipettimise vahel Eppendorf esitleb oma u...

ACT (Accountability, Consistency, and Transparency) märgised toimivad sarnaselt toitumisalase m...

Bioteaduslaboratooriumides, kus täpsus ja puhtus on vaieldamatud, on nõudlus keskkonn...

Sõltumatu žürii, mille esimees oli professor Laura Machesky, valis 20 000 euro suuruse auhinna sa...

Laborid sõltuvad oma suure läbilaskevõimega protsessides kasutatavate plaatide suurest jõudlusest...