Kataloog

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Uue põlvkonna ZEISS PRISMO CMM lühendab mõõtmisprogrammi kestust 74 protsendi võrra

ZEISS ja Starrag astuvad lennundustööstuse kvaliteedi tagamise uude ajastusse

ZEISS demonstreerib uue ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis'e jõudlust Starragi katseprojekti raames: ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications paketiga varustatud CMM skoorimismasinad paistavad silma kõrge mõõtmistäpsuse ja suure tootlikkusega. Pöördlaua telje määratlemisaja märkimisväärne vähenemine 80 % võrra ja optimeeritud koostoimimine ZEISS CALYPSO tarkvaraga on vaid mõned paljudest eelistest.

Starrag Group, mille peakorter asub Šveitsis Rorschacherbergis, toodab turbiinilabade, labade ja muude komponentide töötlemiseks mõeldud töötlemiskeskusi. Põhitähelepanu pööratakse lennundustööstuses kasutatavatele rakendustele. Selles tööstusharus on täpsus ülioluline ja mõõtmistäpsuse nõuded on viimastel aastatel muutunud palju rangemaks. Klientide kasvavad ja väga erinevad vajadused kogu maailmas nõuavad Starragilt väga tõhusaid mõõtmisi, mis annavad väga kiireid, väga täpseid ja kergesti korratavaid tulemusi.

Selles katseprojektis kasutati katselaboris ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis't, et teha olulisi ja nõudlikke mõõtmisi. Starrag oli mõõtmistulemustest väga muljetavaldav. Roland Ziltener, Starragi kvaliteedijuhtimise juht, võtab asja lühidalt kokku: "Traditsiooniliselt on mõõtmistehnoloogias täpsus aeglane. Kuid ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis koos ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications'iga on täpselt vastupidi." Ziltener selgitab naeratades: "Tema kliendid reageerivad alati "vaimustuse ja kerge šokiga", kui nad näevad, kui täpselt ja kiiresti see uue põlvkonna CMM töötab.

Roland Ziltener Kvaliteedijuht, Starrag Group Kiirus ja täpsus olid varem mõnevõrra vastandlikud, kuni me paigaldasime uue põlvkonna ZEISS PRISMO fortise.
Uus lähenemine pöörleva laua rakendustele
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis on varustatud väga dünaamilise pöörleva lauaga, mis vähendab oluliselt mõõtmisaega. Pakett ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications ühendab ka kaks pöörleva laua mõõtmisvõimalust ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) ja ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Parandades pöörleva laua positsioneerimiskiirust ja telje määramise kiirust, pakuvad nad uut lähenemist pöörleva laua rakendustele. ZVRA vähendab telje määratlemise aega 60 sekundilt 12 sekundile. See tähendab märkimisväärset aja kokkuhoidu 80 % protsessis, mida Starrag teostab iga töödeldava detaili puhul. Suurem positsioneerimiskiirus tähendab ka seda, et vajatakse vähem sonde. See tähendab, et mõõtmised ei ole mitte ainult kiiremad, vaid ka paindlikumad. Vastastikuse toetuse osas vahetasid ZEISS ja Starrag geomeetriaandmeid ja töötasid koos välja tõhusad kontuuride jälgimise lahendused, millega saab keerulisi geomeetriaid veelgi paremini töödelda. ZEISS abistas Starragi ka praktikas koolituse ja toetusega.

Uue lahenduse rakendamine kohapeal sujus tõrgeteta. Seejuures sai Starrag tugineda ka oma aastatepikkusele kogemusele ZEISS CALYPSO tarkvaraga. Näiteks on juba tagatud lihtne kontuuride programmeerimise õpetamine ning Zilteneri sõnul ei olnud meeskonna tutvustamine uue tarkvara versiooni ja erinevate uuendustega ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis "üldse mitte raske". Starrag ei tugine mitte ainult lihtsale töödeldavate detailide läbimise/mittesaavutamise hindamisele, vaid ka kvaliteetsele tagasisidele, et määrata masina jõudlust: ZEISS CALYPSO täidab need nõuded, andes väga täpseid ja korratavaid tulemusi, pakkudes samas ka edasiseks arendamiseks vajalikke andmeid ja graafikuid. Lihtsalt tulemusi analüüsides hõlbustab tarkvara Starragi ja tarnijate vahelist suhtlust, andes "väga hea aluse aruteluks" kõrvalekallete ja lahenduste üle.

Mõõtmised on nüüd 74% kiiremini ja piisava täpsusega
Eelkõige on pilootprojekt näidanud selget tootlikkuse kasvu. Ziltener märgib, et Starrag saab mõõta rohkem komponente vähem ajaga ja "sama täpsusega kui varem". Kõige ilmsem näide toodangu suurenemisest on see, et Starragil kulub 74% vähem aega turbiinilabade mõõtmise standardprogrammi täitmiseks. Varem võttis programm aega 4 minutit ja 30 sekundit, kusjuures rõhk oli kordatavusel. Praegu kulub täpsete ja korratavate tulemuste saamiseks vaid 70 sekundit. See annab ettevõttele suurema paindlikkuse mõõdetavate parameetrite ja töödeldavate detailide valikul. Mõõdetavate turbiinilabade ja profiilide suure hulga puhul on kasu oluliselt suurem. Ziltener selgitab, et uue põlvkonna ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis oma suure mõõtetäpsusega ja suure kiirusega "hämmastab kõiki lõppkliente kohapeal", sest neid kahte omadust peeti varem alati vastandlikuks.

Zilteneri sõnul annab uus ZEISS PowerSaver funktsioon "tohutu panuse meie võimesse säästa energiat" - see on jätkusuutlikkuse eelis, mis on praegust energiakriisi silmas pidades veelgi olulisem. ZEISS PowerSaver on lihtne kasutada ja seda tuleb programmeerida vaid üks kord. See funktsioon vähendab tarbimist nullini kasutaja määratud seisakute ajal ja töötab automaatselt taustal. Uue laseril põhineva süsteemi abil saab kiirust ohu korral automaatselt vähendada ja seejärel uuesti suurendada.
Selline ohutuse ja jõudluse kombinatsioon tagab kõrge tööohutuse taseme, mis on loomulikult Starragi peamine prioriteet. Seega ei ole laadimine ja töötamine mitte ainult ohutu, vaid ka lihtne ja mugav operaatorite jaoks. Lõpuks avaldab uue põlvkonna ZEISS PRISMO perekond muljet arvukate ergonoomiliste uuendustega, nagu näiteks õhem juhtpaneel koos spetsiaalse hoidikuga, mis tagab parema töödeldava detaili käsitsemise ja üldiselt parema ligipääsetavuse.

ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis koos ZEISS CMM-i kiirendusrežiimiga lennundus- ja kosmosetööstusrakenduste jaoks keskendub Starrag edasisele pikaajalisele edule kvaliteedi tagamisel. Ettevõtte jaoks ei ole tegemist ainult teatud tulemuste saavutamisega konkreetse töödeldava detaili puhul. "Me peame suutma neid tulemusi ja andmeid tõlgendada" ning seejärel "arutama neid oma sise- ja välispartneritega," ütleb Ziltener. ZEISS CALYPSO tarkvara abil toetab pilootprojekt tulemuste lihtsat dokumenteerimist ja visualiseerimist ka mitteekspertide poolt. ZEISS CALYPSO tarkvara mitmekihiline kontseptsioon teeb need funktsioonid kättesaadavaks paljudele inimestele. Samal ajal pakub tarkvara ka üksikasjalikumaid võimalusi spetsialiseeritumatele kasutajatele. Kokkuvõte: Starrag on selle katseprojektiga juba kehtestanud uued kvaliteeditagamise standardid. Tiheda koostöö ZEISSiga, mis põhineb vastastikusel vahetusel, pakub tulevikus palju arengupotentsiaali.

.

Veel uudiseid

Olge kursis auto- ja elektromobiilsuse dünaamilise maailmaga! Saate eksklusiivse ülevaate algsead...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® ZEISSilt

Teemandid metroloogidele

Tahate sondi, mis ei näita materjali kogunemist isegi pehmet...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Raskete, suurte ja mahukate komponentide jaoks


O...

Digitaalne üritus 15.-19. aprillini 2024

Temperatuur mõjutab kõiki mõõtmisprotsessis osalevaid komponente. Eriti oluline roll on siin mate...

ZEISS PRISMO on juba üle 30 aasta olnud üks kõige täpsemaid CMM-meetreid tu...